Банковите сливания трябва да са насочени към европейска експанзия, заяви председателят на

...
Банковите сливания трябва да са насочени към европейска експанзия, заяви председателят на
Коментари Харесай

Банковите сливания и придобивания се нуждаят от европейски фокус

Банковите сливания би трябвало да са ориентирани към европейска агресия, заяви председателят на UniCredit Пиер Карло Падоан пред в. La Stampa. 

" Не би трябвало да разрешаваме на банките да станат по-национални, вместо да станат по-европейски ", разяснява Падоан в отговор на въпрос  за капацитета за следпандемични банкови сливания и придобивания.

Според него ситуацията след пандемията може бъде стимул за консолидирането на бранша.

" Има сюжет, не безусловно най-вероятният, при който може да има повече централизация в Италия и по-малко трансгранични покупко-продажби. Това би могло да се преглежда като противопоставяне на Европейския банков съюз ", смята Пиер Карло Падоан, който е и някогашен министър на финансите на Италия.

С интервенции, обхващащи 13 пазара, UniCredit е единствената банка в  Италия, която регулаторите считат за институция от световно редовно значение.

Под управлението на новия основен изпълнителен шеф Андреа Орсел, UniCredit се отдръпна от договорка с италианското държавно управление, за спасяването на банката Монте дей Паски.

Попитан дали договорката може да бъде преразгледана, Падоан сподели, че прозорецът от благоприятни условия е затворен и UniCredit е фокусирана върху използването на стратегическия проект, който Орсел разкри този месец. Според проекта на Орсел до 2024 година UniCredit възнамерява да върне на вложителите 16 милиарда евро като дивиденти и назад изкупуване на акции.

Падоан повтори, че  банката  ще прегледа опциите за сливания и придобивания в Италия и в чужбина, в случай че зародят и са в полза на акционерите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР